Världen är skev

Vill skriva några ord om Burma. Nu är det 2 år sedan demonstrationerna där, när hundratusentals buddhistiska munkar och  demonstrerade mot militärjuntans sätt att styra landet. Tiden går så oerhört fort och det är lätt att glömma bort tragiska episoder i historien. Men ända sen 1962 har militären styrt landet. Skit tar inte slut för att det inte syns på nyheterna. Det är ett problem. Man kan inte rapportera konstant från förtryckta länder, bara för att påminna oss om att det händer. Men alltför många, inklusive jag själv, ser nyheterna, berörs och glömmer sen.
Burma är fortfarande ett av världens mest fattiga och outvecklade länder, folket lider fortfarande i brist på demokrati. Och inga konkreta hjälpande händer sträcks utifrån. Igår visade svt en dokumentär om DVB, Democratic Voice of Burma och deras rapportering av demonstrationerna 2007. Det var rörande att se hur munkarna som inte brukar yttra sig politiskt, valde att stå upp för folket och säga ifrån. Hur dom tillsammans med folket trotsade militären med ett mod som man sällan ser i sådana sammanhang. Hur det hela sen eskalerade är väldigt olyckligt och borde gjort att yttre världen på något sätt ingripit mer handfast. Desmond Tutu uppmanade länder att bojkotta OS i Kina 08 och vad säger Carl Bildt då? Jo att inte idrott och politik ska blandas ihop. Han får gå hem, tycker jag.
Halvhjärtade försök till demokrati har gjorts. Burma fick demokratiska val 1990, men när Nobelsfredspristagaren Aung San Suu Kyi fick nästan alla folkets röster ogiltigförklarades valet av militärjuntan. Nu sitter hon i husarrest och har så gjort till och från sen 1989. När hennes husarrest är på väg att löpa ut hittar juntan bara något otroligt att åtala henne för. Läste nu senast om att hon åtalats för att en amerikan simmat över sjön vid hennes hus och tagit sig in hemma hos henne, trots att det hela skedde på amerikanens eget bevåg. Juntan håller henne hela tiden isolerad eftersom de vet vilket hot hon utgör mot deras maktposition. Men de ger henne inte heller för långa straff åt gången, eftersom de vill ha "lugn och ro". Som en av världens främsta medborgarrättskämpar kommer hon alltid att påverka och inge hopp hos sitt folk, trots sin svåra situation.
Här finns mer att uppdatera sig om om man som jag undrar vad som hände med Burma efter demonstrationerna 07 och hur långt Burma är från demokrati.
http://www.burmakommitten.org/home/index.asp?sid=6&mid=1
Dessutom DVBs hemsida:
http://www.dvb.no/english/index.php

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0