Världen är skev

Vill skriva några ord om Burma. Nu är det 2 år sedan demonstrationerna där, när hundratusentals buddhistiska munkar och  demonstrerade mot militärjuntans sätt att styra landet. Tiden går så oerhört fort och det är lätt att glömma bort tragiska episoder i historien. Men ända sen 1962 har militären styrt landet. Skit tar inte slut för att det inte syns på nyheterna. Det är ett problem. Man kan inte rapportera konstant från förtryckta länder, bara för att påminna oss om att det händer. Men alltför många, inklusive jag själv, ser nyheterna, berörs och glömmer sen.
Burma är fortfarande ett av världens mest fattiga och outvecklade länder, folket lider fortfarande i brist på demokrati. Och inga konkreta hjälpande händer sträcks utifrån. Igår visade svt en dokumentär om DVB, Democratic Voice of Burma och deras rapportering av demonstrationerna 2007. Det var rörande att se hur munkarna som inte brukar yttra sig politiskt, valde att stå upp för folket och säga ifrån. Hur dom tillsammans med folket trotsade militären med ett mod som man sällan ser i sådana sammanhang. Hur det hela sen eskalerade är väldigt olyckligt och borde gjort att yttre världen på något sätt ingripit mer handfast. Desmond Tutu uppmanade länder att bojkotta OS i Kina 08 och vad säger Carl Bildt då? Jo att inte idrott och politik ska blandas ihop. Han får gå hem, tycker jag.
Halvhjärtade försök till demokrati har gjorts. Burma fick demokratiska val 1990, men när Nobelsfredspristagaren Aung San Suu Kyi fick nästan alla folkets röster ogiltigförklarades valet av militärjuntan. Nu sitter hon i husarrest och har så gjort till och från sen 1989. När hennes husarrest är på väg att löpa ut hittar juntan bara något otroligt att åtala henne för. Läste nu senast om att hon åtalats för att en amerikan simmat över sjön vid hennes hus och tagit sig in hemma hos henne, trots att det hela skedde på amerikanens eget bevåg. Juntan håller henne hela tiden isolerad eftersom de vet vilket hot hon utgör mot deras maktposition. Men de ger henne inte heller för långa straff åt gången, eftersom de vill ha "lugn och ro". Som en av världens främsta medborgarrättskämpar kommer hon alltid att påverka och inge hopp hos sitt folk, trots sin svåra situation.
Här finns mer att uppdatera sig om om man som jag undrar vad som hände med Burma efter demonstrationerna 07 och hur långt Burma är från demokrati.
http://www.burmakommitten.org/home/index.asp?sid=6&mid=1
Dessutom DVBs hemsida:
http://www.dvb.no/english/index.php

Times, times,times

Har sett mighty mycket film de senaste dagarna. Igår såg jag klart All that jazz om Bob Fosse's crazy liv. Sen såg jag King Kong från 1933 och avlslutade sen kvällen med Kenny Begins. Idag har jag sett Picassos äventyr a la Hasse och Tage. Jag gillade den. Och skrattade. Tänkte se en till nu ikväll men fastnade framför Bernardas Hus på tv. Teater på tv är något av en lyx tycker jag. Tycker man ska ta till vara på att dom visar det överhuvudtaget. Dessutom reminissar jag tillbaka till gymnasietiden. Tror det var i när vi gick i ettan som treorna hade den som slutproduktion.
Tänker vad som var då och vad som är nu. Om jag saknar det eller inte. Vad jag saknar och vad jag inte saknar. Det är inte så intrikata tankar, jag håller den tiden ganska okomplicerad. Men jag saknar att spela teater. Skulle vilja odla talangen. Så vi får se.
Vill citera författaren Stig Dagerman som jag lärt mig om på Wikipedia i förrgår:
"Jorden kan du inte göra om
stilla din häftiga själ!
endast en sak kan du göra;
en annan människa väl
men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler
en hungrande människa mindre
betyder en broder mer"

Lite mys

För några dagar sen hade jag besök av beautiful Tunis.
Det var wunderbaur.
Jag önskar vi hunnit se Rocky Horror Picture Show, som jag avnjöt sen dagen efter.


Ro(v)liga uppstoppade djur

I trakterna kring Carl von Linnés botaniska trädgård i den kulturens och kunskapens högborg vi känner som Uppsala, ligger Evolutionsmuseet. Där inne dväljs uppstoppade djur och skelett från Svea rike och alla världens hörn. Även skelett av dinosaurier och andra mastodonter finns att hitta i den paleontologiska sektionen (som inte var lika rolig som den zoologiska).
Här nedan följer bilder tagna med mobilkamera av dålig kvalitét då jag inte trodde det skulle vara värt att ta med den riktiga (tji fick jag!). Och har ni problem med uppstoppade djur, fobier etc. så titta iallafall, jag tror ni kommer roas, och! hänföras av att vissa av de söta, tokiga djuren (Wacky babies, anyone?) faktiskt har några 100 år på nacken.
Charmtrollet fjällripan är en livskraftig hönsfågel som lever i arktiska och subarktiska områden. Men se här så väl den placerat sig i den klassiska charmposen och riktigt gullat till det!
Fjällripan är en livskraftig hönsfågel som lever i arktiska och subarktiska områden. Men se här hur den placerat sig väl i den klassiska charm-posen och riktigt gullat till det!
Jag uppskattade dock inte att så många små djurbarn fått sätta livet till for the taxidermist och herr Linné med följe (tycker btw inte alls det är särskilt snällt att döda djuren och stoppa upp dom, men det var en annan tid, herregud man visste ju inte ens vad dessa exemplar var för något, vissa av dom vet man ändå knappt idag!). Såg tre rådjurskids som var 2 månader gamla, jag fann det för stötande för att fånga på bild.
Oerhört vacker tornuggla.
Den här är tagen till min käre brors ära, "quote the raven ´nevermore´".
Sen kom lite äckligare saker i formalin.
Samt en del uppblåsta saker som en kos magar t.ex. Seriöst, vissa avdelningar klarade jag inte av att gå igenom. Därför ser ni inga bilder på mollusker eller fler saker i formalin...
Myskoxe, före
Myskoxe, efter
Dovhjort på väg till Hollywood?
Även här en mer poserande look.
Babianskelett. Lite längre fram såg vi en med päls. Den var märkligt nog arrangerad i precis samma ställning som skelettet, kan väl aldrig vara så att dom bara satt så? Jag tror uppstopparen hade en fäbless.
Vombat!
Fler som var glada i hågen! Den här var verkligen jättefin och hade sällskap i montern av kakaduor, dom dansar så roligt.
Det är Prince's look-a-like!! "you don't have to be rich to be my girl, you don't have to be cruel to rule my world, aint no particular sign i'm uncompatable with, i just want you extratime and your..........SPIT!"
Den här rackarn kan inte haft det lätt som liten...eller nån gång i livet...
Det här var faktiskt något som hette nåt i stil med "pälsfladdrare".
Den ljuvliga kattbjörnen får avsluta denna kavalkad. Javisst blev det tjatigt! Men scrollern går ju så fort nuförtiden! Detta makabra inlägg för dagen får på något vis fungera som ett message ut till er som tror att jag har tråkigt och inte gör något på sjukhuset (vem som nu skulle tro det), utan det finns tillflyktsmål inom räckhåll för en dag av kunskap och både söta och äckligt blöta djur.

Mys med hon den där Mami

VARNING: OM NI AV NÅGON ANLEDNING INTE GILLAR SPELET ALFAPET SÅ KAN NI SLUTA LÄSA INLÄGGET NU, ANNARS BLIR DET BARA TRÅKIGT, PINA ER INTE IGENOM DET.
Jag älskar på nåt knussligt sätt Alfapet. Alfapet says relax. Efter en massa tjat från Nietzsch att hon klår mamma i det hela tiden (och även för den delen tjat från mami att hon blir klådd), så körde jag och mami idag en omgång när hon hälsade på här. Och vilken enastående omgång! Vilka ord! Riktigt sådana man blir nöjd med, jag flinade till mer än en gång när jag hade knåpat ihop ett klockrent ord och kunnat lägga ut det på brädet. Mami kammade hem 50 poäng för att hon fick ut alla bokstäver och det brukar vara svårt att toppa en sån lyckträff. Men jag kämpade på och hämtade några "gånger ordpoäng". Trots det vann mami med 320 mot mina dryga 270.
Jag har tenderat till att ha otur i spel de senaste dagarna då far slog mig i poängpoker häromdagen, och bräckte mitt rekord på tetris (just som jag trott att cirkeln var sluten och att jag äntligen fick lära den som lärt mig), och dessutom idag häver ur sig att han nån gång på 90-talet fått över 300 000 poäng. Nu fick jag btw alldeles rykande nyss via telenätet veta att det minsann var över 370 000 han hade fått och att även min mor fått över 240 000 en gång. Svårt att slå mot mitt för dagen knappa 180 000 vilket bara räcker till mellanraketen. Så int är det lätt nå. Men int ska ni tro att jag int strävar uppåt. Hihihi.

Konsttips

http://www.joshtaylorart.net/index.html
Här är en konstnär värd att kolla upp, Josh Taylor.
Mycket fin inspiration.

Kokboken

Testade en av mina rätter till Mathäftet igår. Lökigt potmos med multikulturell och svårstavad korv. Blev gott! Mmmmhmm! I övrigt är jag glad på sjukhuset.

Läsk i backspegeln

Nu i helgen ja var mitt kära syskon och mös. Hon fick testa den intressanta läsken jag nämnt tidigare i denna blogg. Dessa bilder visar på förväntan, spänning och även resultatet efter provsmakandet.
Ooh!
Och besvikelsen.....ueeh.....

Jag har hittat rätt

Jag förstår inte ibland hur folk kan leva sina liv som dom gör. Idag har jag haft en liten tanke om att man kan påverka sig själv mycket mer än man tror. Är man ledsen tror jag att man med egen kraft kan göra sig gladare, mår man dåligt tror jag man har mer kontroll än vad man någonsin tänkt sig. Det handlar till viss del om inbillning, men till ännu större del om att man lär känna sig själv och försöker inse att man vill vara frisk och lycklig. Det handlar nog om att töntigt och obevekligt tro på det goda och inte fokusera på det onda.
I helgen hade jag permisson från sjukhuset och då passade lillebro minsann på att komma och snaska med mig. Blev lite film, lite big failure med popcornen och en för övrigt trevlig kväll, bara hon och jag.

Här är att lyssna också såklart


Bästa låten just nu


"And I elongated my lift home, yeah I let him go the long way round, I smelt your scent on the seatbelt and kept my shortcuts to myself"
Arctic Monkeys- Cornerstone
Textmässigt något av det bästa jag hört, och med den melodin, det blir mycket bra helt enkelt. En värmare. Alex Turner är en sann poet som jag avundas varje gång jag själv försöker skriva något på engelska.
All hat's off.

En vädjan till public service

Snälla SVT byt ut programledaren för programmet "Hype", lathunden för folk som vill verka lite "mainstreamcoolalåtsasindie", kan hända. För den flickan stör jag mig på. Varför är det så att nästan alla unga tjejer som får programledarpositioner för små hippa program, är exmodeller, supersmala, superstylade(men såklart inte så det ska märkas, dom ska se personliga ut) och pratar som om dom läser varje      ord      för      sig med lätt obekväm röst. Som om modellkarriären fått dom att glömma hur man pratar naturligt eftersom allt fokus varit på kropp och utseende. Jag finner det bara lite skumt. Sen ställer dom alltid halvdumma onödiga frågor. Då är det skönt med artister som Markus Krunegård som liksom på ett subtilt sätt markerar det. Tack.

Fashion-mom!

Jag älskar min fashionabla mami. Hon matchar och klär sig supa-fly! Just den dagen denna bild var tagen var mamma i det matchigaste laget(n).
Nä nu tar vi en hutt Resource addera plus och släcker för natten, eller kanske kollar på scrubs....

Delar av delar av min familj

Som det letas i väskan, eller intar Hanna en vombats försvarsställning? Svårt att säga i detta fallet.

Music make you loooooose the remote

Det finns bara en som kan fatta den rubriken och det är min lillebror, för när hon var liten ville hon alltid ha kontrollen när vi kollade på tv.
Så, now for something completely different. Jag har i dagarna beställt två ep's på viny-y-y-y-yl, m-m-mhm-m. Nu ska jag införskaffa två album till från UK eftersom det faktiskt blir billigare eftersom det inte är någon frakt på den underbara hemsidan. Sen bire väl kanske Krunes nya...senare...Och anledningen till detta är att jag inte behöver handla livsmedel då jag istället får det på reeekning seeeen. Men sen har jag funderat och tycker att dom borde slå ut kostnaden för maten separat på räkningen. Det kostar 80 kr per dag att vara här och då antar jag att maten ingår. Men jag har inte ätit så mycket senaste veckorna på grund av mitt tillstånd, så då borde ju inte jag betala för maten jag inte äter, utan istället, gladeligen, betala de cirkus 30 kr för "medicinskt livsmedel", aka näringsdryck.
Men för sjutton vad snål jag låter hörnini! Men se det är jag inte,(med pompös röst) jag tycker bara att rätt(konstpaus) ska vara rätt!

Shooobidoo

Det är obehagligt att tappa ögonfransarna måste jag tillstå. 
Jag siktar på att bli superfrisk de kommande dagarna så jag kan åka hem och göra lite sysslor jag måst få gjorda, måla klart en tavla och ta ny profilbild till knekten. Såna vanliga grejer som jag inte kan göra hääääääääär! Blin't ja knäpp så säg!

I övrigt är väl det mest spännande än så länge denna dag att mor slog mig hårt i Alfapet, med någonstans runt 100 poäng. Men jag var så trött etc. skyller jag på. Vi veeet ju att jag kan vränga oooord!

Har tyvärr inte så mycket att berätta, inget att rätta eller översätta inget att sätta igång eller så, inget att sätta av eller på. Starten har som aldrig riktigt gått, varenda ord och mening är byggd av någonting smått. Men små söta linjer bryter fram genom det grå, saker som är viktiga och som får dagen att gå, får mig att gå några extra steg för man vet att det är så, att när varje liten glimt ska ses är det fint att haka på och det viktigaste för en själv är att det mesta går att få. 

RSS 2.0